13.7.10

Τραπέζι ευχών

Το τραπέζι των ευχών ως αναπόσπαστο μέρος ενός γάμου, μιας βάφτισης ή και ενός πάρτυ γενεθλίων έκανε την εμφάνισή του μόλις πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα και συνδέθηκε βέβαια εξαρχής, όπως λέει και το όνομά του, με το βιβλίο των ευχών. 

Το τελευταίο, που ονομάζεται αλλιώς και ευχολόγιο, είναι ένα τετράδιο διακοσμημένο συνήθως στα χρώματα του γάμου ή της βάφτισης στο οποίο οι καλεσμένοι καλούνται να γράψουν τις ευχές τους για το ζευγάρι ή το νεοφώτιστο. Είναι μια πραγματικά πολύ όμορφη ιδέα για να κρατήσει κάποιος συγκεντρωμένες τις ευχές από τους καλεσμένους του ή ακόμα και να κολλήσει μέσα τις κάρτες που συνοδεύουν τα δώρα τους. Εκτός από τετράδιο για τις ευχές μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και ένα δεντράκι στα κλαδιά του οποίου κρέμονται καρτελάκια. Στην περίπτωση αυτή οι καλεσμένοι γράφουν τις ευχές τους και τις κρεμούν στο δεντράκι.


Και στις δυο περιπτώσεις, χρειάζεται στο χώρο της δεξίωσης ή της εκκλησίας ένα τραπέζι πάνω στο οποίο θα είναι ακουμπισμένο το βιβλίο ή το δεντράκι των ευχών. Συνήθως το τραπέζι αυτό είναι διακοσμημένο στα χρώματα του γάμου ή της βάφτισης και γεμάτο με κουφέτα και ζαχαρωτά (για να δελεάζει τον κόσμο να πλησιάζει και να γράφει), φωτογραφίες του μωρού ή του ζευγαριού σε τρίποδα κ.ο.κ. Είναι κάτι που συνήθως χρεώνεται εξτρά από τα καταστήματα γάμου/βάφτισης, αλλά που μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να στηθεί από μας τους ίδιους με πολύ μικρότερο κόστος.

Στην περίπτωση που η εκδήλωση γίνεται σε ένα οργανωμένο χώρο (κτήμα, κέντρο, ταβέρνα κλπ) αρκεί να ζητήσουμε να υπάρχει κάπου κοντά στην είσοδο ένα τραπέζι στρωμένο με τραπεζομάντηλο για να το διακοσμήσουμε. Αν η εκδήλωση γίνεται σε δικό μας χώρο ακόμα κι ένα απλό πλαστικό τραπέζι μας κάνει μια χαρά.

Κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία και που στην ένταση της στιγμής δεν το σκεφτόμαστε είναι ότι επιβάλλεται κάποια στιγμή αφού ο κόσμος έχει φάει τουλάχιστον τα πρώτα το βιβλίο να γυρίσει τα τραπέζια. Είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που θα γράψει με αυτόν τον τρόπο, καθισμένος άνετα και χαλαρά στη θέση του! Μια κοπελίτσα μπορεί να αναλάβει να το δώσει στο πρώτο τραπέζι και ύστερα από το ένα τραπέζι μπορεί να περνά στο άλλο ...

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΕΥΧΩΝ


Στο τραπέζι ευχών για το γάμο του αδελφού μου χρησιμοποίησα ένα απλό πλαστικό τραπέζι που κάλυψα με χαρτόπανο (είναι ένα υλικό πολύ οικονομικό, πωλείται σε ρολό 0,80 λεπτά το μέτρο. Η αρχική του χρήση είναι σαν κάλυμμα μαξιλαριών, αλλά πέφτει πάρα πολύ ωραία σαν κάλυμμα και πάνω στα τραπέζια). Στη συνέχεια έστρωσα πάνω το ράνερ που χρησιμοποίησα και στα τραπέζια, το οποίο έδεσα με φιόγκο στη μια άκρη του τραπεζιού (αυτή που φαινόταν). Στην μπροστινή μεριά του τραπεζιού έδεσα φούξια γάζα μαζί με λευκό τούλι, τα οποία κατέληγαν να αγκαλιάζουν ένα φαναράκι τοποθετημένο μπροστά στο τραπέζι. Το ίδιο σύμπλεγμα γάζα-τούλι υπήρχε και στην άλλη μεριά μαζί με ένα φαναράκι επίσης. (χαρτόπανο 2 μέτρα 1,60+γάζα φούξια 15 ευρώ+τούλι 15 ευρώ+2 φαναράκια 15 ευρώ+κεράκια 2 ευρώ+ράνερ που περίσσεψε από τα τραπέζια). Το στεφάνι είναι από φελιζόλ και το είχα ήδη, το τύλιξα με τούλι και έδεσα κορδέλες που επίσης είχα ήδη.


Πάνω στο τραπέζι τώρα υπήρχαν δύο μεγάλα μπωλ με κουφέτα και ζαχαρωτά (2 κιλά κουφέτα με γεύση φράουλα 26 ευρώ+ζαχαρωτά 6-7 ευρώ, τα μπωλ τα είχα), κεράκια ρεσώ και σε ποτηράκι  (5 ευρώ) ένα ποτήρι με μια μπάλα κι άλλη μια σκέτη διακοσμητική (σχεδόν τσάμπα, το ποτήρι το είχα, την άμμο από τη διακόσμηση των φαναριών, ένα καλάμι από τον κήπο και μπάλες από φελιζόλ 1,5 ευρώ) και φυσικά το βιβλίο ευχών φτιαγμένο πολύ βιαστικά με υλικά που είχα στο σπίτι εκείνη τη στιγμή, την παραμονή της εκδήλωσης, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το κανονικό είχε μείνει στην Αθήνα. Πάνω στο τραπέζι είναι σκορπισμένα ροζ μπιλάκια και πουγκάκια με κουφέτα (αυτά τα είχαμε και πάνω στη χαρτοπετσέτα στα τραπέζια)

Αν κάνουμε την πρόσθεση θα διαπιστώσουμε ότι όλο μαζί μου στοίχισε λιγότερα από 90 ευρώ, είχα όμως ήδη πολλά από τα υλικά που χρησιμοποίησα. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος αν χρησιμοποιούσε λιγότερα κουφέτα (δύο κιλά ήταν τελικά πάααρα πολλά, περισσότερο από τα μισά έμειναν) ή αν παρέλειπε τα φαναράκια ή ακόμα και τη γάζα.

Επίσης, αυτό που έριξε πολύ το κόστος ήταν ότι το βιβλίο ευχών ήταν φτιαγμένο από υλικά που ήδη είχα. (οι εσωτερικές σελίδες που δεν πρόλαβα να διακοσμήσω βέβαια καθόλου ήταν από ένα ωραίο μπλοκ των παιδιών με χοντρές σελίδες, τις έκοψα στη μέση και τις χρησιμοποίησα. Τα εξώφυλλα είναι από χαρτόνι συσκευασίας, χαρτιά με μοτίβα χρησιμοποίησα μόνο τέσσερα για τα εξώφυλλα και τα εσώφυλλα. Η τεχνική ήταν περίπου ίδια με του τετραδίου αυτού μόνο που αντί για κορδέλα έβαλα κρίκους)

Επίσης εύκολες και γρήγορες να γίνουν ήταν και οι διακοσμητικές μπάλες για τις οποίες θα σας πω σύντομα. Όπως συνήθως συμβαίνει, οι άνθρωποι που βοήθησαν στην προετοιμασία αλλά και στο καθάρισμα της επόμενης μέρας ήταν αυτοί που δεν πρόλαβαν να πάρουν τίποτα σαν ενθύμιο. Έχω σκοπό λοιπόν να φτιάξω κι άλλες μπαλίτσες γι'  αυτούς, οπότε σύντομα θα ακολουθήσει και σχετικό tutorial (ελπίζω σε μια δυο μέρες να τα καταφέρω). Φιλιά!

14 σχόλια:

Λαμπρινή είπε...

Μπράβο Ανεραίδα για όλα!Εχεις δίκιο για την διακόσμηση και το κόστος.Μπορούμε και μόνοι μας και με πολύ λιγότερα χρήματα να κάνουμε θαύματα!Το βιβλίο των ευχών με το τραπέζι κ.τ.λ. είναι κάτι το άγνωστο για τον τόπο μας εδώ,δεν το ξέρει κανείς και δεν το έχω δει και πουθενά!Είναι όμως πολύ όμορφη ιδέα και με την πρώτη ευκαιρία που θα μου τύχει σε γάμο ή βάπτιση θα το φτιάξω και θα το μάθω και σε άλλους!!!

apinkdreamer είπε...

αχ!!!!τι ομορφο τετραδιο! το ξερω πως ειναι του γαμου αλλα θα ηθελα να γραψω και να ζωγραφισω μεσα!!! σε ευχαριστω για τα ομορφα σου λογια και σου εχω την απαντηση κατω απο το σχολιο σου!
φιλια!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η ιδέα να φτιάχνει κάποιος μόνος του όλες αυτές τις ωραίες διακοσμήσεις και να μην καταφεύγει στην εκμετάλλευση των σχετικών επαγγελματιών, γιατί τελευταία το έχουν παρακάνει με όλα αυτά. Μπορούμε να κάνουμε πιο απλή και πιο όμορφη τη ζωή μας, ιδέες χρειάζονται και λίγος χρόνος.
Όσο για το βιβλίο των ευχών, γιατί πρέπει να περιορίζεται μόνο σε τόσο επίσημες ώρες; Τα γενέθλια ή μια επέτειος δεν είναι καλή ευκαιρία για ένα τέτοιο δωράκι; Λέω τώρα εγώ...

neli είπε...

Ηταν ολα καταπληκτικα!!!!!
Αν σκεφτει κανεις ποσα χρηματα φευγουν σε μια εκδηλωση για την διακοσμηση σε πραγματα που μπορουμε να φτιαξουμε και μονοι μας ειναι τρέλα.

Unknown είπε...

Είναι φανταστικά όλα. Γεια στα χέρια σου Ανεράιδα μου!!! Απο ότι είδα είναι αρκετά οικονομικά, αρκεί να σκεφτείς οτι εμένα στην βάφτιση του βαφτιστήρα μου, μου πήραν 130 € για ένα όνομα σε καβαλέτο και τον στολισμό της κολυμπήθρας (χωρίς λουλούδια, με τούλια και λιτό στολισμό!!!)
Που σημαίνει οτι αν γίνουν μεθοδευμένες αγορές μπορεί κανείς να στολίσει οικονομικά και να μοιράσει και τα στολίδια ή να τα στολίσει στον κήπο του!!!

Μπράβο και πάλι να ζήσουν τα παιδια

Δημιουργία είπε...

Γεια στα χερακια σου, τα εφτιαξες ολα πολυ πολυ ομορφα.Να ζησει το ζευγαρι, να ειναι παντα μαζι.Οι μικρουλες σου ιδιες νεραιδουλες.

Rena είπε...

Πολύ όμορφο το τραπέζι των ευχών,αυτά τα ζαχαρωτά δε πολύ τα ζήλεψα!!!

Ειρηνη Σ είπε...

είναι ενα πολύ όμορφα στολισμένο τραπέζι
μπορεί να κόστισε λιγότερα χρήματα αλλα ξεχείλιζε απο αγάπη
και οτι φτιάχνουμε με αγάπη είναι το ακριβότερο δώρο

NANTIA είπε...

Ανεράιδα μου καλώς ήρθες και καλώς σε βρήκα κι εγώ! Να σας ζήσουν τα παιδιά, εύχομαι κάθε ευτυχία! Τώρα, τι να πω για τα όσα έφτιαξες και διακόσμησες;!! Τυχεροί που σε έχουν! Κρίμα να μην παντρεύομαι τώρα, θα μου έδινες πολλές ιδέες! Α, να χαίρεσαι και τις πριγκίπισσές σου! Κούκλες!!!

LL είπε...

Πάρα πολύ όμορφο!!! Αυτό λέω και σε μια φίλη μου που παντρεύεται τον Σεπτέμβρη ότι με λίγη φαντασία, καλή διάθεση και όρεξη κάνεις θαύματα!!!!
Μπράβο σου!!!

kiki είπε...

Πρώτη φορά είδα βιβλίο ευχών πέρυσι σε βάφτιση. Όμορφο αυτό που παρουσιάζεις!

Ανεράιδα είπε...

ΛΑΜΠΡΟΥΚΑ, σε μας υπάρχει 2-3 χρόνια τώρα. όταν το είχα πρωτοδεί είχα πει: "άλλη μια αμερικανιά", όταν όμως το εφτιαξα στη βάφτιση της μικρής μου συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ ωραίο ενθύμιο και αρκετά συγκινητικό σε κάποια σημεία. Άσε που μπορείς να κολλήσεις και τα καρτελάκια με τις ευχές που υπάρχουν στα δώρα για να τα κρατήσεις....

Apinkdreamer, κοπέλα μου το ξέρω ότι σ' αρέσουν....κάτι έχω στο μυαλό μου γι' αυτό....

allalogia, έχεις δίκιο, και σε γενέθλια και σε μια μάζωξη για ένα θέμα. Θυμίζει τα παλιά λευκώματα....

Νeli, όπως τα λες....ευχαριστώ!

Ανεράιδα είπε...

Maria Z, όντως, μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά, θέλει όμως τρέξιμο....και διάθεση βέβαια!

Δημιουργία, σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Τα ζαχαρωτά ήταν φανταστικά στη γεύση! Καλά, όταν βρήκα καρδούλες δεν το πίστευα!

Ειρήνη, όπως τα λες, σε ευχαριστώ!

Ανεράιδα είπε...

Ναντιάκι, σε ευχαριστώ κοπέλα μου, να 'σαι καλά!!

Livilavi, πείσε τη να τα κάνετε μόνες σας, αρκεί να έχετε κάποιον να τα στήσει λίγο πριν το γάμο....

Κiki, αλήθεια;; Από πού ξεκίνησε άραγε;; Σε ευχαριστώ!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σου!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails